onsdag, februari 04, 2009

fur? i'd rather go naked.


jag vet inte hur många gånger jag har undrat vad folk egentligen har för anledning att bära päls. på hur många olika sätt kan man rationalisera bort skammen över att bära någon annans skinn för sin egen fåfängas skull? det är ALDRIG okej att bära päls. det finns inget försvar mot det.

det är inte mer okej för att man köpt en pälsmössa av en jägare som skjutit räven som levt ett fritt liv i skogen. vad ger en individ rätten att ta en annan individs liv - när inte ens nöden är en faktor?

det är inte heller okej att bära en päls man har köpt begagnad. det är fortfarande någon annans skinn och till andra människor sänder man signalen att man tycker att päls är okej, man bidrar till att göra bärandet av päls mer acceptabelt. frågan är ifall fuskpäls inte också gör det... hur lätt är det att se skillnad mellan en riktigt välgjord fuskpäls och en djurpäls? det är bara en tanke. jag vill inte gå så långt att säga att det inte är nån idé att välja en djurvänlig päls eftersom att det INTE SYNS på den, men ja...

och det är inte under några omständigheter acceptabelt att bära päls som kommer från pälsfarmar, som i stella mccartneys undercover-video för peta (extremt jobbig, extremt sevärd - titta här). djur som föds i burar och dör i burar. de kommer aldrig känna känslan av jord under sina tassar, eller ha frisk luft i sina lungor. de kommer aldrig få utlopp för sina naturliga instinkter, sin medfödda rätt att leva i frihet. enda anledningen till att de överhuvudtaget föds är att de ska avlivas med en elektrisk metallpinne som förs upp i anus, för att sedan hänga över axlarna på en människa, som nuförtiden har andra sätt att skydda sig mot kylan. varför klingar detta inte illa i fler människors öron? är det så jävla värt det?

blog comments powered by Disqus