fredag, oktober 10, 2008

demeter fragrance library

titta vad jag snubblade över på åhléns idag! en liten uppstickare bland parfymörer som heter demeter fragrance library, de specialiserar sig på samma grej som clean blivit kända för, d.v.s. dofter som luktar som något "riktigt", istället för konstruerade doftblandningar som kan vara svåra att identifiera. clean körde sin grej med laundry, som doftar nytvättade kläder, och typ baby powder, som doftade bebisrumpa, men demeter har tagit det ett steg längre:


"Glue. The scent of airplane or car modeling glue, a guaranteed trip down memory lane, and no, it is not toxic, and NO, it will NOT make you high…"


"Demeter Fragrance Library’s Celery Pick-Me-Up cologne provides the incredible sense of freshness associated with just-picked celery, a result of using essential oil taken from directly from the leaves of the celery plant."


"Our most emblematic fragrance. We think of this as April 10th when the plowing begins in the Northeast U.S.. The turned earth with a touch of last season's corn stalks."

den här luktade jag på och det känns i princip som att sticka ner nosen i jorden och dra ett djupt andetag. det doftar ju jättegott men jag vet inte om man vill gå omkring och lukta jord om sin "egen person", så att säga.


"Demeter’s Earthworm is a deeper, darker, richer version of Dirt, reflecting not the worm itself, but where it lives, deep in moist soil, on the floor of a forest covered with decomposing leaves."

jag tycker att det här är helt briljant! de har andra fantastiska dofter också, typ humidör, vigvatten, nytänd brasa, färgkritor och begravningsbyrå (typ klassiska vita liljor och gladioler med en hint av mahogny och orientalisk matta). det är ju genialt; parfym med humor! såklart finns det också sånt som är lite mer bärbart, typ bulgarisk ros, liljekonvalj, lime, grapefrukt och honung. kolla in demeterfragrance.com för fler dofter. det fina med demeter är ju att det inte är en tung blandning av massa olika dofter som ska spela mot varandra och sånt trams, utan det är en ren doft som inte förändras över tid. right up my alley! nu hoppas jag bara att åhléns tar in liljekonvaljen.

upptäckte en annan grej som är bra med demeter. de har av miljöskäl medvetet låtit bli att sälja sin parfym i sekundära pappförpackningar som man bara river upp och slänger bort. kudos!

say cheese!


jag måste bara slå ett slag för den här tjejen. jag gillar henne så himla mycket. hon heter anna och jag träffade henne idag. hon gav mig en massa lyxiga ostar från sitt jobb. och jag menar alltså en MASSA ostar. hon är så generös, kände mig alldeles bortskämd när jag stod där bakom disken med glittrande ögon. först fick jag en caprinelle, som hon gav mig en gång i våras också, som är helt bortom denna värld. det är den allra godaste osten jag någonsin ätit. sen fick jag en vällagrad herrgård att ha på mackan, och sen en fantastisk liten grönmögelost och sen en sjukt krämig ost av komjölk som hon beskrev som "smör". och det var verkligen som smör... ååh. alltså förstår ni hur mycket jag älskar ost? känslan som caprinelle ger mig är närmast erotisk, och om jag hade råd skulle jag alltid ha en bit hemma. men det är där anna kommer in i bilden. det är hon som är min provider.

behold, the caprinelle:


på tal om te

det stavas te. inte té och inte the och absolut inte thé. FATTA.

silversmyckeskvinnan med perfekt page

här nere i centrum har vi en hälsokostaffär. jag och mamma var där en gång och kollade på ekologiskt schampoo och vitamintillskott (min mamma gillar sånt) och kvinnan som jobbade där var så himla fin. det märktes att hon var en "läkare", liksom, precis som psykologer och sjuksköterskor och såna, ni vet sådär inbjudande och omhändertagande och varm och go. ofta har de kritvitt hår i en perfekt skuren page, rött läppstift och stora silversmycken och kläder från gudrun sjödén. ni fattar vilken typ av kvinna jag pratar om va? jag älskar såna kvinnor och har för avsikt att bli en sån, typ när jag närmar mig 50-strecket.

så igår gick jag in dit igen för att fördriva tiden lite medan jag väntade på nisse. hon hälsade på mig på den där själfulla spanska brytningen och så stod vi och pratade lite om allt och inget, förkylningstider och sockersug. jag berättade om hur jag kan känna mig förslavad under sockret (haha, på riktigt alltså!), och att jag inte ens känner mig nöjd efter att jag har fått i mig socker, utan mest illamående. som den försäljare hon ändå är så tipsade hon mig om "ett piller", som tydligen ska dämpa sockersuget avsevärt; kromtabletter. mor min har talat sig varm om dem innan, men då jag har haft en väldigt sträng princip i att inte tro på NÅGOT som kommer från en hälsokostaffär så har jag inte lyssnat på det örat. men nu när den själfulla spanska kvinnan med enorma silversmycken erbjöd mig halva priset plus ett valfritt paket te så hade jag brutit mot en annan princip jag har om jag hade avböjt, nämligen att inte tacka nej till gratisprylar om det är no strings attached. så jag vandrade ut från hälsokosten med en burk kromtabletter och ett yogi-te som jag sitter och hinkar som en idiot för att det är så gott. fan, ibland gör det inget att man faller för en försäljares knep. jag gick därifrån med en genuin känsla av att ha blivit omhändertagen, en känsla av att hon faktiskt brydde sig om mig på något slags semi-moderligt plan. jag blir helt kär i såna människor, som kan lägga huvudet på sned och titta på en med lugna erfarna ögon med år av livserfarenhet och säga "jag vet". nu vet jag ju inte hur bra varken teet eller anti-sockersug-pillrena funkar, men den spanska hälsokostkvinnan gjorde ett sånt intryck mig att jag verkligen inte kommer bli besviken om hon har sålt på mig skräpprodukter.