söndag, november 23, 2008

fringehålet efter x-files blev alldeles för stort till slut så jag började finkamma nätet efter värdiga efterföljare. jag hittade fringe. pilotavsnittet kostade sköna $10 000 000 och det märks, kan man ju säga. explosivt och lovande. såklart går x-files-nerven på högvarv och hittar referenser och stölder överallt, men det är väl svårt att slå sig helt fri från associationerna med x-files om man gör en serie som utspelar sig i gränslandet mellan verklighet och fantasi med en FBI-agent i huvudrollen. kolla på bilden ovan liksom. även vinjetten är sjukt lik, bilder på underliga och ofta svåridentiferbara föremål virvlar omkring mot en svart bakgrund och namn på "oförklarade fenomen" avlöser varandra, ackompanjerat av suggestiv musik som ger en kalla kårar... etc, etc.

vi såg iallafall de två första avsnitten, och ja, det är rätt gorey och läskigt, men lite roligt och lite dramatiskt. det första avsnittet gav en mersmak med en väldigt oväntad twist så jag ska definitivt fortsätta titta!

ps. fast alltså fringe kan inte på något vis jämföra sig med arkiv x! fringe saknar en viss ton på något sätt, det är lite för snabbt och lite för mkt action för att man ska kunna jämföra det på ett rättvist sätt. för arkiv x kommer alltid vinna.
blog comments powered by Disqus