måndag, maj 12, 2008

dagens konst: maurice sendak

medan jag väntar på att filmerna ska tankas färdigt bjuder jag er på en riktig jävla blast from the past. minns ni boken till vildingarnas land av maurice sendak? jag minns att jag fullkomligt älskade sönder den boken, det som finns kvar av den står i mammas bokhylla. jag blir alldeles knäsvag när jag ser de här bilderna, så mycket minnen forsar tillbaks, som en damm som brustit. minns och älska:jag tyckte att det kändes tryggt att få se att någon som kan se så otäck ut egentligen kan vara snäll. jag älskar den här tecknarstilen, 60- och 70-tal känns det som, lite som animerade tjeckiska barnprogram som gick på bolibompa när vi var små. mina tankar förs osökt till en annan bok som jag älskade när jag var liten, som min mamma läste till mig på finska. den handlade om katter och illustrationerna är verkligen bortom denna värld. det är PRECIS sånt här jag älskar.han som har målat heter martin leman och är fullständigt lysande. titta bara:det är så jävla vackert. det är inte omöjligt att mycket av min kärlek till katter har odlats under de kvällarna då mamma läste just den här boken. jag hittar tyvärr inget mer på internet, men jag ska hämta hem boken och ta lite bilder, jag vill visa den för alla! hoppas att jag och min lillebror inte rev ut eller klottrade på alldeles för många sidor bara.

ah, nu är filmerna snart klara. ska bara ta på mig mina mjukisbrallor och koka lite te... åh, nu är jag på så jävla fint humör. jag älskar allt och alla!

3 kommentarer:

Anonym sa...

sendak vann ju astrid lindgrens litteraturpris för några år sen! 2,5 miljoner spänn, det var han sannerligen värd. "till vildingarnas land" var en klassiker när farmor och farfar bodde i älvsjö och allting var som det skulle!
fyfan... ja, det är något som dagens bolibompa saknar. jag tror du är nåt på spåren. lite östeuropeiskt djup, samt lugn och ro? de egenproducerade grejerna gick inte av för hackor de heller! "skymningssagor", liksom! vad hände med att filma barnbokssidor samtidigt som en skön skådis läser upp?! HELT KLART KOMPETENT UNDERHÅLLNING FÖR BARN I ALLA ÅLDRAR!! (obs! ej ironi, ej post-ironi heller!! obs!)

/nathan

Annahita sa...

åh, skymningssagor, var det programmet som hade vinjetten med ett berg med typ pettsons och alfons hus, villa villekulla och ett tunnelbanetåg som åker runt, ackompanjerat av en meditativ pianoslinga? fan, jag älskade verkligen det programmet. får gåshud av att skriva det här...

man sögs ju verkligen in i böckerna och trots att det var stillbilder så var de så livfulla. nu måste allting vara action och anime och brottsbekämpning och annat stort och farligt. barnprogrammen liknar mer det som visades för yngre tonåringar förr.

Lina sa...

Ja! Kan bara hålla med dig. Det är underbart med Sendaks bilder. Jag googlade runt på nätet för att hitta vad de kallas, de där monstren i hans bok. Har en älskare som ibland om man ska vara elak kroppsligen påminner om dessa varelser, vilket jag tänkte använda i en dikt haha! Och så kom jag slutligen hit, till din sida. O ja, vi verkar ha samma smak när det gäller det där med mystiska bilder från barndomen som etsade sig in och satte spår.
Ha det fint!