måndag, april 07, 2008

jag - en trött feminist

när man registrerar sin blogg på bloggportalen får man välja tre kategorier att placera sin blogg i, så att folk lätt kan hitta de bloggarna som behandlar det man är intresserad av. när jag registrerade ifyoureintoit var en av kategorierna jag valde feminism. egentligen tycker jag att det är bra att man har en sån kategori, men också lite fånigt, för det förutsätter att alla som placerar sin blogg där skriver mycket om ämnet, att man nästan har det som specialintresse eller genomgående tema för hela bloggen (på samma sätt som en modeblogg har mode som ett genomgående tema). det har till exempel inte jag. jag tycker att min blogg är alldeles för banal och oseriös för att fungera som ett tankeväckande medium för t.ex. brudarna som kommer hit efter att de läst mina kommentarer hos blondinbella. jag är inte desto mindre en feminist, och för mig och de flesta som känner mig är det en självklarhet som knappast behöver påpekas eller broderas ut i det oändliga, så därför gör jag inte heller det. men det är här problematiken med att jag har placerat bloggen i kategorin feminism blir tydlig; bloggen klättrar nämligen ganska snabbt på den topplistan, när jag startade bloggen hade den en bottenplacering (det finns nästan 600 bloggar i den här kategorin och ifyoureintoit simmade omkring i bottenslammet), och nu är den #46. det är ju kul att någon läser tramset, men på ett sätt är det ju hyckleri eftersom att jag sällan behandlar ämnet feminism här, och om man inte känner mig och vet vart jag står kan man ju nästan tycka att det är falsk marknadsföring.

jag tror verkligen inte att jag kommer undan med att påstå att jag har en feministisk blogg genom att ha skrivit det där här ovanför, men jag vill ändå påpeka att det kan vara svårt att översätta feminismen från tanke till handling. jag har alltid trott mig veta att jag inte tar nån skit från män, och jag har kunnat luta mig tillbaks på att de gångerna jag har konfronterats med manschauvinismen har jag slagit tillbaka (som t.ex. den gången jag blev kallad "hora" på sandsborgs t-banestation en nyårsnatt för många år sen; killen fick en spottloska i ansiktet och jag fick ett minne för livet), men efter att i några år ha blivit besparad den skiten har jag kanske börjat slappna av lite för mycket. jag har lagt ner garden och är inte på helspänn längre, vilket nu i helgen kom tillbaks och bet mig i arslet:

på väg hem efter en beckmansfest stod jag, nisse och daniel på hötorgets tunnelbanestation när en mycket berusad ung man stapplar fram till oss och inleder en konversation. det ena leder till det andra, och jag som också hade intagit både en och två och fem öl den kvällen har inte riktigt koll på hur situationen gick från rolig till orolig, men hursomhelst så står iallafall nisse och den här killen och utbyter arga ord (inget allvarligt, men inte så kul heller), tydligen så har snubben yttrat orden "din flickvän är inte särskilt snygg" och det har såklart gjort nisse sur. jag vaknar till efter att ha stått och stirrat på en pelare i några minuter när jag hör de orden, och min första reaktion är inte ilska över att han försökt förolämpa nisse genom att säga att hans tjej är ful, som om nisses flickväns snygghet är en funktion av hur bra och snygg han är själv (ni vet, "en framgångsrik man har en vacker hustru"-temat). jag blev inte förbannad över kommentarens extremt sexistiska natur, eller faktumet att han förolämpade mig över mitt huvud, som om min åsikt om mitt eget utseende inte ens räknas i det här sammanhanget - det jag reagerade på först var att min pojkvän står och utbyter arga ord med random full kille mitt i natten på hötorgets tunnelbanestation - någon kanske ramlar ner på spåret. WHAT'S WRONG WITH THIS PICTURE?! jag blir så jävla arg på mig själv. jag yttrade inte ett enda ord, jag bara stod där bakom nisse och väntade på att den fulla killen skulle gå sin väg, och så småningom gjorde han det, och han kom undan! under resten av kvällen och dagen som följde funderade jag inte alls mycket över det här, men nu kan jag inte släppa det. jag må ha gjort killen en tjänst genom att inte spotta på honom, men jag gjorde mig själv och hela kvinnosläktet en enorm björntjänst. förlåt alla för min feghet. jag är en ryggradslös och trött feminist. om ni beslutar att frånta mig min licens accepterar jag det, men jag vill också påminna er om att jag faktiskt har lärt mig en läxa, och det är att man INTE SKA TA NÅN JÄVLA SKIT HUR FULL ELLER TRÖTT HAN ELLER DU ÄR.

puss och kram,
a.

PS. läs om en annan obehaglig rendez-vous i stockholmsnatten här. tjejen som bloggar heter masha och har flera andra grymma bloggar som jag har följt i mer än ett år.

0 kommentarer: