tisdag, juli 08, 2008

nytt bokoffernu har jag börjat äta mig igenom en ny bok, bitterfittan av maria sveland. jag känner på mig att jag kommer ha svårt för att skilja mig ifrån den. dels är omslaget så himla fint och dels så läste de första 30 sidorna igår och hittills känner jag igen alldeles för mycket av bitterfittans ilskna monologer för att jag ska lägga ifrån mig boken. det är inte en helt positiv insikt. hon grämer sig över att hon är 30 och redan en fullfjädrad bitterfitta - jag är 21 och saknar mycket av det som gör henne bitter (ett halvljummet äktenskap, ett 2-årigt barn, mammakomplex och grava skuldtankar) men sitter ändå och tänker "JA! PRECIS SÅDÄR ÄR DET!"...

jag är glad över att jag har tagit upp böcker igen. jag har inte läst en hel bok (frivilligt) på säkert 4 år, om man inte räknar martin bircks ungdom förra sommaren. jag tycker inte att den räknas, jag borde ha läst den för länge sen. iallafall så har jag fredrik strage att tacka för min nyuppväckta hunger för krispigt papper som kryddats med times new roman. jag läste strages mikrofonkåt och fans i ett huj och sen var det igång, kände mig rastlös om jag inte hade nåt att läsa på tunnelbanan osv. efter bitterfittan fortsätter jag med john ajvide lindqvist iallafall. sen khaled hosseinis flyga drake som jag fick i julklapp av nisses föräldrar. lasse hade kommit ihåg att jag hade pratat om den nån gång under sommaren och sen gått och köpt den. jag tycker att det är så fint när folk lyssnar, och kommer ihåg.

ps. jag vet att det är idel "best-sellers" men jag orkar liksom inte ge mig i kast med jävla sylvia plath eller jack kerouac och annan "stor litteratur". jag har inte tålamodet för det.

2 kommentarer:

heidi sa...

haha "stor litteratur" jag vet vad du menar. på drift är faktiskt skitdålig. eller iallafall de tio första sidorna (jag har inte heller tålamod). men glaskupan av sylvia plath är rätt bra tycker jag, fast inget för deppiga dagar, då kan man lika gärna plocka upp revolvern ur byrålådan med en gång...

Annahita sa...

jag vet! jag har också försökt läsa "på drift" men jag gav upp. jag antar att bokens storhet ligger i att den var sensationell på sin tid, men att det är svårt för oss att fatta det nu i efterhand. och alltså finner den överskattad istället.

skitsamma. jag tänker ändå inte försöka läsa om den.

och vad beträffar "glaskupan" tror jag att det är bäst att jag låter den vara helt och hållet. är alldeles för lättpåverkad. haha.